Plesen v stanovanju

Plesen v stanovanju je ena izmed najbolj nadležnih stvari, ki se nam pojavijo. Predstavlja zelo estetsko moteč dejavnik, a česar bi se morali še bolj zavedati, da je plesen v stanovanju zdravju škodljiva. Razna čistilna sredstva so zelo strupena. Le ta imajo hkrati kratkotrajni učinek, saj odstranijo posledico in za nekaj časa ublažijo nastanek plesni, a ne odstranijo vzroka. Vzrok za nastanek plesni v stanovanju je ponavadi previsoka vlažnost v prostoru. Ta vlaga se odlaga na stenah, kjer so najbolj hladni deli. To je na delih, kjer je temperatura pod točko rosišča. To pomeni, da se bo pozimi v prostoru, v katerem je zrak ogret na 23 stopinj, pri 70 procentni vlažnosti odvečna vlaga odlagala na vsem, kar je hladneje od 17,2 stopinje. To so pri dobro izoliranih objektih ponavadi stekla na oknih in zunanji vogali zidov. Pri slabše izoliranih objektih, pa lahko plesen prekrije še veliko večje površine.

Plesen najpogosteje povzroča bolezni zgornjih dihalnih poti, kot so astma, vnetje nosne sluznice in sinusov ipd. Teža bolezni je povezana z časovno izpostavljenostjo plesnivemu okolju. To pomeni, da dlje časa smo izpostavljeni, večje bo tveganje za nastanek bolezni. Najbolj ogroženi in dovzetni za razvoj bolezni so otroci. Le ti imajo po raziskavah od 1,5 do 2,2 krat večje tveganje za razvoj astme, kot otroci, ki živijo v zdravem okolju. A plesen negativno vpliva na vse starostne skupine, zato je najbolj pomembno, da to čimprej odpravimo. 

Plesni in vlage se lahko znebite z vgradnjo centralnega ali lokalnega prezračevanja.

Ker na plesen niso imune tudi novogradnje, je bolje vnaprej preprečiti nastanek le te. Dodatno nam otežujejo dotok svežega zraka zrakotesna okna in vhodna vrata.

Več o tem, kako je plesen nevarna zdravje, lahko preberete tukaj. In še nekaj slik.

plesen-v-stanovanju
plesen-v-stanovanju
plesen v stanovanju
plesen v stanovanju

Nadležno plesen v stanovanju je mogoče preprečiti z doslednim ogrevanjem in prezračevanjem na vsaj 2 uri, kar po eni strani prinaša precejšnje izgube pri ogrevanju, hkrati pa zahteva precejšnjo doslednost stanovalcev. Zato je smotrna vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperacijo.