Plesen na steni - Kako se znebiti plesni?

plesen-na-steni

PLESEN NA STENI  ali stropu v stanovanju, hiši ali kjerkoli drugje je ena izmed najbolj nadležnih stvari, ki se nam pojavijo. Takoj za tem si postavimo vprašanje: Kako se znebiti plesni? Plesen na steni namreč predstavlja zelo estetsko moteč dejavnik, a česar bi se morali še bolj zavedati, da je plesen v stanovanjih zdravju škodljiva. Razna čistilna sredstva so zelo strupena. Le ta imajo hkrati kratkotrajni učinek, saj odstranijo posledico in za nekaj časa ublažijo nastanek plesni, a ne odstranijo vzroka.

Plesen na steni ali stropu ponavadi nastane zaradi previsoke vlažnosti v zraku prostora. Ta vlaga se odlaga na stenah, kjer so najbolj hladni deli. To je na delih, kjer je temperatura pod točko rosišča. To pomeni, da se bo pozimi v prostoru, v katerem je zrak ogret na 23 stopinj, pri 70 procentni vlažnosti odvečna vlaga odlagala na vsem, kar je hladneje od 17,2 stopinje. To so pri dobro izoliranih objektih ponavadi stekla na oknih in zunanji vogali zidov. Pri slabše izoliranih objektih, pa lahko plesen prekrije še veliko večje površine. In plesen na steni je neizogibna.

Ker je plesen v stanovanju posledica prekomerne vlage v zraku lahko le to znižamo na optimalno raven, če gradimo centralno prezračevanje ali lokalno prezračevanje.

Kako plesen na steni vpliva na zdravje?

Plesen najpogosteje povzroča bolezni zgornjih dihalnih poti, kot so astma, vnetje nosne sluznice in sinusov ipd. Teža bolezni je povezana z časovno izpostavljenostjo plesnivemu okolju. To pomeni, da dlje časa smo izpostavljeni, večje bo tveganje za nastanek bolezni. Najbolj ogroženi in dovzetni za razvoj bolezni so otroci. Le ti imajo po raziskavah od 1,5 do 2,2 krat večje tveganje za razvoj astme, kot otroci, ki živijo v zdravem okolju. A plesen v stanovanjih negativno vpliva na vse starostne skupine, zato je najbolj pomembno, da to čimprej odpravimo. 

Ker na plesen na steni niso imune tudi novogradnje, je bolje vnaprej preprečiti nastanek le te. Dodatno nam otežujejo dotok svežega zraka zrakotesna okna in vhodna vrata.

Več o tem, kako je plesen v stanovanjih nevarna za zdravje, lahko preberete na spletni strani NIJZ. In še nekaj slik škodljive plesni na steni in ostalih elementih.

Posledica previsoke vlage je plesen na steni

plesen-v-stanovanju
plesen-na-steni
plesen-na-steni
plesen-v-stanovanju-4

Nadležno plesen na steni ali stropu je mogoče preprečiti z doslednim ogrevanjem in prezračevanjem na vsaj 2 uri, kar po eni strani prinaša precejšnje izgube pri ogrevanju, hkrati pa zahteva precejšnjo doslednost stanovalcev. Zato je smotrna vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperacijo.

Zakaj nastane plesen na steni?

Optimalna vlažnost v bivalnih prostorih se giblje med 40 in 55%. Prenizka vlažnost lahko povzroča draženje sluznice, previsoka pa bolezni dihal. A bolezni dihal ne povzroča previsoka vlaga neposredno ampak posledice le te, kot je plesen na steni. Plesen na steni pa ima pogoje za svoj nastanek ob vlažnosti v ozračju nad 55%. Prvi pokazatelj previsoke vlažnosti je ponavadi rosa na oknih. Potrebno je vedeti, da če izmerimo z merilcem vlage vrednost npr. 60% na sredini prostora, je vlažnost za omaro in posteljo še precej višja. In tesneje je pohištvo ob zunanjo steno, manj je kroženja zraka in plesen je neizogibna. Za razvoj plesni sta potrebna dva pogoja, in sicer dovolj visoka vlaga v zraku in stena, ki je hladnejša od točke rosišča. Spodnja tabela nam prikazuje točke rosišča ob različnih temperaturah in različnih vlažnostih. Plesen na steni bo imela pogoje za nastanek npr. pri temperaturi v prostoru 23 stopinj in vlažnosti 60% na steni, ki je hladnejša od 14,8 stopinje saj je to točka rosišča.

Točka-rosišča

KONTAKTNI OBRAZEC

  Mnenja strank

  Imeli smo precej težav s povišano vlago zaradi starejše hiše. Z vgradnjo prezračevanja smo to težavo odpravili v celoti. Hvala podjetju FERALL za svetovanje, nabavo in montažo.
  rekuperacija
  Peter K.
  stranka iz Ormoža ⭐⭐⭐⭐⭐
  Bili smo že tako obupani, da nismo več vedeli kaj storiti. Najprej smo dvomili, da bo rekuperacija pomagala, a se je izkazalo, da je to bila ena boljših investicij v našem domu.
  rekuperacija
  Maja P.
  stranka iz Ljubljane ⭐⭐⭐⭐⭐
  Naše polkletno stanovanje je nujno potrebovalo prezračevanje z rekuperacijo. Izbrali smo podjetje FERALL, ki nam je poskrbelo za vgradnjo. Mi smo več kot zadovoljni.
  rekuperacija
  Maja S.
  stranka iz Celja ⭐⭐⭐⭐⭐