centralno-prezracevanje-hisa

Kaj je rekuperacija pri prezračevanju hiše ali stanovanja?

Izgube toplote, kot jih poznamo pri klasičnem prezračevanju z odpiranjem oken so precejšnje in dražji je energent za ogrevanje stavbe bolj se to odraža v finančnem smislu. Rekuperacija pri prezračevanju hiše ali stanovanja pa pomeni, da bomo kljub prezračevanju preprečili izgube toplote na skoraj nič.

Na kratko vam bomo razložili kako poteka prezračevanje objekta. Ko odpremo okno ali vrata, da bi v prostor dobili svež zunanji zrak le tega dejansko res dobimo v prostor. A natanko toliko svežega zraka, kot smo ga prejeli od zunaj, toliko segretega notranjega zraka smo izpustili na prosto. In prosto spuščanje segretega zraka še posebej v zimskem času nam predstavlja veliko finančno izgubo ob nenehni rasti cen energentov. V kolikor pa ne prezračujemo se nam v notranjosti dviguje vlaga v ozračju in s tem tvegamo nastanek nadležne plesni. Tukaj začnemo kolebati koliko prezračevati, da bomo imeli svež zrak in da hkrati ne izpustimo preveč toplote na prosto. Če so v objektu majhni otroci ali starejši ljudje je ta dilema še večja. In tukaj nastopi REKUPERACIJA.

Z prezračevanjem z rekuperacijo ne bomo v prostor samo dovajali svežega zunanjega zraka z njegovo zunanjo temperaturo, ampak bomo le tega prej segreli. A za ogrevanje tega vstopnega zraka ne bomo porabljali električne energije ampak se bo ta toplota preko izmenjevalca oziroma prenosnika toplote iz notranjega izstopnega zraka prenesla na svež vstopni zunanji zrak. To imenujemo rekuperacija toplote.

V kolikor bi želeli bolj podrobno izvedeti o samem delovanju rekuperatorja predlagamo, da si preberete več na naši spletni strani v zavihkih centralno prezračevanje ali lokalno prezračevanje.