Lokalno prezračevanje

Kot že omenjeno, se lokalno prezračevanje največkrat vgradi v že dokončanih in naseljenih stanovanjih oziroma hišah. Pri tem se enote smiselno umestijo v prostore tako, da imajo čim boljši izkoristek.  Poznamo dva sistema lokalnih rekuperatorjev, in sicer tako imenovani “cevni rekuperatorji”, oziroma popolnoma vgradne lokalne enote, katere se vgradijo v steno po njeni debelini, tako da je v prostoru vidna samo sodobno oblikovana pokrivna plošča in na zunanji strani zidu vetrno zaporna rešetka. Drugi so “nadometni lokalni rekuperatorji”, kateri so po principu delovanja bolj podobni centralnim rekuperatorjem. Oboji pa opravljajo enako funkcijo, in to je lokalno prezračevanje prostorov. Z vgradnjo lokalnega prezračevanja pa ne poskrbimo samo za svež zrak ampak zmanjšamo možnost za nastanek škodljivih plesni o katerih si lahko več preberete tukaj.

Lokalno prezračevanje - Cevni rekuperatorji

Lokalno prezračevanje

Ti lokalni rekuperatorji imajo vgrajeno v svoji cevi keramično satovje, ki služi za prenos toplote oziroma rekuperacijo. Njihovo osnovno delovanje je takšno, da 70 sekund izpihujejo topel, postan in vlažen zrak navzven in s tem ogrejejo keramično satovje, nato se smer ventilatorje obrne in 70 sekund vpihujejo zunanji, svež zrak v prostor. Ta cikel se nato ponavlja ves čas delovanja. Nekateri, bolj optimizirani imajo senzorje, ki te časovne intervale nekoliko prilagodi glede na razmere v ozračju. Zaradi specifičnega načina delovanja so primerni za manjše prostore, ki ne potrebujejo velike količine svežega zraka.

Nadometni rekuperatorji

Lokalno-prezracevanje-nadometni-rekuperator-Mitsubishi
Lokalno-prezracevanje-nadometni-rekuperator-Mitsubishi-VL-50

Po principu delovanja, kot smo že omenili, se ti rekuperatorji lahko primerjajo z centralnimi rekuperatorji, saj imajo dvosmerno delovanje. To pomeni, da hkrati dovajajo svež zunanji zrak in odvajajo postan in vlažen zrak. Vnjegovi notranjosti se nahaja toplotni izmenjevalec, katerega funkcija je, da se temperatura notranjega izstopnega zraka prenese na zunanji vstopni zrak. Ti so ponavadi precej zmogljivejši od cevnih rekuperatorjev. Najbolj značilna in cenovno prijazna v tem segmentu sta izdelka svetovno priznanega podjetja Mitsubishi. To sta manjši brat Mitsubishi Lossnay VL-50 in večji brat Mitsubishi Lossnay VL-100.

Mitsubishi VL-50 je primeren za montažo, tako v spalne in bivalne prostore, kleti in druge prostore, saj se ponaša z glasnostjo 15 dB ob pretoku zraka 16 m3/h. Večji in bolj zmogljiv Mitsubihi VL-100 je bolj primeren za bivalne prostore, v katerih ne spimo, saj je njegova glasnost 27 dB ob njegovem najnižjem pretoku zraka 61 m3/h.