Lokalno-prezračevanje-Mitsubishi-Lossnay-VL-50SR2-E

LOKALNO PREZRAČEVANJE

Skozi nekaj minutno branje vam bomo skušali predstaviti LOKALNO PREZRAČEVANJE in vam odgovoriti na morebitna vprašanja in pomisleke.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo toplote ima enak namen kot centralno prezračevanje, le da je vsaka lokalna enota samostojna. Osnovni namen lokalnega prezračevanja z rekuperacijo toplote je v prostor dovesti svež zunanji zrak. Ta vstopni zunanji zrak je potrebno ogreti z energijo izstopnega notranjega zraka z čim manj izgubami toplote. Pri čemer je pomembno, da se vstopni in izstopni zrak v nobenem trenutku ne mešata, ampak samo izmenjata temperaturo.

Je sodobna in energetsko učinkovita rešitev za prezračevanje posameznih prostorov. Izkoristek rekuperatorja nam pove koliko izgub ima rekuperator in sicer večji kot je procent izkoristka manj toplote se bo izgubilo s prezračevanjem. Poleg rekuperacije toplote rekuperator zraka še prefiltrira vstopni zrak, tako da odstrani nečistoče, ki se nahajajo v zraku. Pri tem se enote smiselno umestijo v prostore tako, da imajo čim boljši izkoristek.   Z vgradnjo lokalnega prezračevanja pa ne poskrbimo samo za svež zrak ampak zmanjšamo možnost za nastanek škodljivih plesni o katerih si lahko več preberete v zavihku plesen v stanovanju.

Kaj je lokalno prezračevanje oziroma lokalna rekuperacija?

Lokalno prezračevanje se največkrat vgrajuje v dokončane in naseljene objekte, kadar želimo z relativno majhnim posegom urediti prezračevanje le teh. V kolikor investitor ne želi imeti centralnega sistema prezračevanja in razvodov cevi po objektu je seveda dobra izbira tudi za novogradnje. Enota rekuperatorja deluje samostojno in se jo lahko upravlja neodvisno od ostalih ali pa z centralno upravljalno enoto.

Kaj pridobimo z vgradnjo lokalnega prezračevanja z rekuperacijo?

Z vgradnjo lokalnega prezračevanja dobimo v prostor svež zrak, ki preprečuje nastanek plesni in alg saj še posebej v zimskem času znižuje vlago v notranjosti objekta. Hkrati nam iz notranjih prostorov odstrani ogljikov dioksid(CO2), strupen radon, razne strupe, predvsem formaldehide in kemikalije, ki se nahajajo predvsem v topilih in pohištvu.

Ali lahko lokalno prezračevanje vgradimo v vsak objekt?

Lokalno prezračevanje se lahko vgradi tako rekoč v vsak objekt. Pogoj je le, da ima objekt zunanje stene na katere se namesti enoto lokalnega prezračevanja.

Kako poteka vgradnja lokalnega rekuperatorja?

Najprej se določi mesto vgradnje glede na razporeditev in tloris prostorov, ki jih želimo prezračevati. V zunanjo steno se z namenskim vrtalnim strojem na katerega je priključen sesalec, ki sproti sesa prah, ki nastaja pri vrtanju, izvrta luknja primernega premera. Na notranjo stran se montira notranji del rekuperatorja, v izvrtano luknjo se vstavi cev, katero se zatesni in na zunanjo stran montira zunanjo proti dežno in proti vetrno rešetko. Iz najbližje vtičnice ali razdelilne doze se nadometno ali podometno namesti dovod električne napetosti, ki služi za napajanje rekuperatorja. Ko je rekuperator v celoti nameščen je že pripravljen za delovanje.

Ali je vgradnja lokalnega prezračevanja velik poseg v stavbo?

Vgradnja enot lokalnega prezračevanja ni velik gradbeni poseg v stavbo saj je za vgradnjo enega rekuperatorja potrebna izvrtina skozi zunanjo steno največkrat premera od 120 mm do 180 mm, odvisno od tipa rekuperatorja in dovod električne napetosti. Ta se največkrat privede iz najbližje vtičnice ali razdelilne doze.

Koliko časa traja montaža lokalnega rekuperatorja?

Montaža rekuperatorja je ob uporabi primernega orodja hitra in enostavna in se največkrat izvede v enem dnevu, ob obsežnejši vgradnji pa vgradnja traja dva do tri dni.

Kakšne so razlike med rekuperatorji?

Obstajata dva tipa lokalnih rekuperatorjev, in sicer takšni, pri katerih se rekuperacija zraka izvede v sami cevi, tako imenovani cevni rekuperatorji in takšni pri katerih se rekuperacija zraka izvede v enoti rekuperatorja nameščeni v notranjosti prostora tako imenovani nadometni rekuperatorji. Razlike med njimi si lahko preberete spodaj.

Lokalno prezračevanje - Nadometni rekuperatorji

Po principu delovanja, kot smo že omenili, se ti rekuperatorji lahko primerjajo z centralnimi rekuperatorji, saj imajo dvosmerno delovanje. To pomeni, da hkrati dovajajo svež zunanji zrak in odvajajo postan in vlažen zrak. V njegovi notranjosti se nahaja toplotni izmenjevalec, katerega funkcija je, da se temperatura notranjega izstopnega zraka prenese na zunanji vstopni zrak. Ti so ponavadi precej zmogljivejši od cevnih rekuperatorjev. Najbolj značilna in cenovno prijazna v tem segmentu sta izdelka svetovno priznanega podjetja Mitsubishi. To sta manjši brat Mitsubishi Lossnay VL-50 in večji brat Mitsubishi Lossnay VL-100.

Mitsubishi VL-50 je primeren za montažo, tako v spalne in bivalne prostore, kleti in druge prostore, saj se ponaša z glasnostjo 15 dB ob pretoku zraka 16 m3/h. Večji in bolj zmogljiv Mitsubihi VL-100 je bolj primeren za bivalne prostore, v katerih ne spimo, saj je njegova glasnost 27 dB ob njegovem najnižjem pretoku zraka 61 m3/h.

Kateri rekuperator izbrati?

V kolikor živite v hrupnem in vetrovnem okolju, sta za vas bolj primerna nadometna rekuperatorja npr. Mitsubishi Lossnay VL-50SR2-E ali Mitsubishi Lossnay VL-100EU5-E, saj ta dva modela, bistveno bolje zadušita prehod zvoka iz zunanjosti navznoter in obratno. Manj sta občutljiva na vdor hladnega zraka pozimi ob močnejšem vetru. Prav tako jih za enako učinkovitost potrebujemo manj v primerjavi z cevnimi rekuperatorji, saj imata Mitsubishi Lossnay VL-50SR2-E in Mitsubishi Lossnay VL-100EU5-E precej večjo zmogljivost prezračevanja predvsem zaradi dvosmernega delovanja. To pomeni da hkrati vpihujeta svež zrak in izpihujeta postan in vlažen notranji zrak, pri čemer imata konstanten izkoristek.

Lokalni rekuperator Mitsubishi Lossnay VL-50SR2-E

Lokalno-prezračevanje-Mitsubishi-Lossnay-VL-50SR2-E

Lokalni rekuperator Mitsubishi Lossnay VL-50SR2-E je manjši model v Mitsubishijevi seriji lokalnih rekuperatorjev. Primeren je tudi za spalne prostore, saj njegova glasnost ob pretoku 16m3/h znaša le 15dB. Pri pretoku zraka 52 m3/h znaša njegova glasnost 37 dB, kar je že precej intenzivno prezračevanje. Upravlja se preko daljinskega upravljalnika. Za prenos toplote služi izmenjevalec toplote, kot ga premorejo centralni rekuperatorji in pralen filter G3. Kot opcija je na voljo tudi filter F7, ki zadrži cvetni prah in delce PM-10. Gre za preprosto enoto z dolgo življenjsko dobo ob minimalnem vzdrževanju, katerega lahko lastnik opravi sam brez orodja in posebnega znanja. Filter se posesa in umije. Posesa se tudi izmenjevalec toplote.

Lokalni rekuperator Mitsubishi Lossnay VL-100EU5-E

Lokalno-prezračevanje-Mitsubishi-Lossnay-VL-100EU5-U

Lokalni rekuperator Mitsubishi Lossnay VL-100 EU5-E je zmogljivejši model v Mitsubishijevi seriji lokalnih rekuperatorjev. Zaradi nekoliko večje glasnosti in zmogljivosti je primeren za bivalne in poslovne prostore. Njegova glasnost pri pretoku 60m3/h je 25 dB in pri največjem pretoku 105m3/h 37 dB. Upravlja se preko zunanjega stikala. Tudi za ta model velja omeniti dolgo življenjsko dobo in preprosto vzdrževanje s sesanjem in pranjem filtra ter sesanjem toplotnega izmenjevalca. Tudi ta lokalni rekuperator ima opcijo filtra F7.

Lokalno prezračevanje - Cevni rekuperatorji

Lokalno-prezračevanje-Aerauliqa-Quantum

Ti lokalni rekuperatorji imajo vgrajeno v svoji cevi keramično satovje, ki služi za prenos toplote oziroma rekuperacijo. Njihovo osnovno delovanje je takšno, da 70 sekund izpihujejo topel, postan in vlažen zrak navzven in s tem ogrejejo keramično satovje, nato se smer ventilatorje obrne in 70 sekund vpihujejo zunanji, svež zrak v prostor. Ta cikel se nato ponavlja ves čas delovanja. Nekateri, bolj optimizirani imajo senzorje, ki te časovne intervale nekoliko prilagodi glede na razmere v ozračju. Zaradi specifičnega načina delovanja so primerni za manjše prostore, ki ne potrebujejo velike količine svežega zraka.