LOKALNO PREZRAČEVANJE

AKCIJA - 597,00 eur z MONTAŽO - Mitsubishi Electric lossnay VL-50SR2-E*

 • 597,00 eur z MONTAŽO in odbito subvencijo EKO sklada
 • Mitsubishi Electric Lossnay VL-50SR2-E
 • 85% konstanten izkoristek
 • ena enota zadostuje do 40m2, 2 do 3 enote zadostujejo za celotno etažo oziroma stanovanje
 • 3 leta garancije
 • dvosmerno delovanje
 • daljinsko upravljanje
 • zelo dobro dušenje zunanjega zvoka
 • tiho delovanje, primeren tudi za spalne prostore
lokalno-prezracevanje-mitsubishi2
 • * Cena 597,00 eur je z upoštevano subvencijo Ekosklada do oddaljenosti 80 km od Ptuja.
Eko-sklad
mitsubishi-electric-prezračevanje-2

LOKALNI REKUPERATOR bo poskrbel za brezhibno LOKALNO PREZRAČEVANJE hiše ali stanovanja. Znebite se vlage in plesni in dihajte svež zrak.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo toplote ima enak namen kot centralno prezračevanje, le da je vsak lokalni rekuperator samostojen. Osnovni namen lokalnega prezračevanja z rekuperacijo toplote je v prostor dovesti svež zunanji zrak. Lokalni rekuperator bo vstopni zunanji zrak ogrel z energijo izstopnega notranjega zraka z čim manj izgubami toplote. Pri čemer je pomembno, da se vstopni in izstopni zrak v lokalnem rekuperatorju v nobenem trenutku ne mešata, ampak samo izmenjata temperaturo.

Lokalno prezračevanje je sodobna in energetsko učinkovita rešitev za prezračevanje posameznih prostorov, kadar se v objekt vgradi kvaliteten lokalni rekuperator. Lokalni rekuperator ima deklariran izkoristek, ki nam pove koliko izgub ima dotični lokalni rekuperator in sicer večji kot je procent izkoristka manj toplote se bo izgubilo s prezračevanjem. Poleg rekuperacije toplote lokalni rekuperator še prefiltrira vstopni zrak, tako da odstrani nečistoče, ki se nahajajo v zraku. Pri tem se enote smiselno umestijo v prostore tako, da imajo čim boljši izkoristek.   Z vgradnjo lokalnega prezračevanja pa ne poskrbimo samo za svež zrak ampak zmanjšamo možnost za nastanek škodljivih plesni o katerih si lahko več preberete v zavihku plesen.

Predstavitev: Lokalni rekuperator Mitsubishi Electric Lossnay VL-50SR2-E

Lokalni rekuperator Mitsubishi Electric Lossnay VL-50SR2-E v predstavitvem videju, kjer so predstavljene njegove osnovne značilnosti.

mitsubishi-electric-prezračevanje-2

Kaj je lokalno prezračevanje oziroma lokalni rekuperator?

Lokalno prezračevanje je neodvisno prezračevanje prostorov od enego do drugega. Pomeni da bomo v vsak prostor, ki ga želimo neposredno prezračevati vgradili lokalni rekuperator. Sosednji prostor se bo prezračeval posredno v kolikor bodo vrata obeh prostorov večino časa odprta.  Lokalno prezračevanje se največkrat vgrajuje v dokončane in naseljene objekte, kadar želimo z relativno majhnim posegom urediti prezračevanje le teh. V kolikor investitor ne želi imeti centralnega sistema prezračevanja in razvodov cevi po objektu je seveda dobra izbira tudi za novogradnje. Lokalni rekuperator deluje samostojno in se ga lahko upravlja neodvisno od ostalih ali pa z centralno upravljalno enoto.

Kaj pridobimo ko vgradimo lokalno prezračevanje oziroma lokalni rekuperator?

Ko v objekt vgradimo en lokalni rekuperator oziorma več le teh v objektu uredimo lokalno prezračevanje. V prostor dovajamo svež zrak, ki preprečuje nastanek plesni in alg saj še posebej v zimskem času znižuje vlago v notranjosti objekta. Hkrati nam lokalni rekuperator iz notranjih prostorov odstrani ogljikov dioksid (CO2), strupen radon, razne strupe, predvsem formaldehide in kemikalije, ki se nahajajo predvsem v topilih in pohištvu.

Ali lahko lokalno prezračevanje vgradimo v vsak objekt?

Lokalno prezračevanje se lahko vgradi tako rekoč v vsak objekt. Pogoj je le, da ima objekt zunanje stene na katere se namesti lokalni rekuperator.

Na kakšen način se vgradi lokalni rekuperator?

Najprej se določi mesto, kjer se bo lokalni rekuperator vgradil, glede na razporeditev in tloris prostorov, kjer želimo urediti lokalno prezračevanje. V zunanjo steno se z namenskim vrtalnim strojem na katerega je priključen sesalec, ki sproti sesa prah, ki nastaja pri vrtanju, izvrta luknja primernega premera. Na notranjo stran se montira notranji del lokalnega rekuperatorja. V izvrtano luknjo se vstavi cev, katero se zatesni in na zunanjo stran montira zunanjo proti dežno in proti vetrno rešetko. Iz najbližje vtičnice ali razdelilne doze se nadometno ali podometno namesti dovod električne napetosti, iz katere se lokalni rekuperator napaja. Ko je lokalni rekuperator v celoti nameščen je že pripravljen za delovanje.

Ali je lokalni rekuperator velik poseg v stavbo pri vgradnji?

Ko se v objekt vgrajuje lokalni rekuperator za lokalno prezračevanje to ni velik gradbeni poseg v stavbo. Za vgradnjo enega lokalnega rekuperatorja potrebna izvrtina skozi zunanjo steno največkrat premera od 120 mm do 180 mm, odvisno od tipa lokalnega rekuperatorja in dovod električne napetosti. Ta se največkrat privede iz najbližje vtičnice ali razdelilne doze.

Koliko časa traja montaža lokalnega rekuperatorja?

Montaža lokalnega rekuperatorja je ob uporabi primernega orodja hitra in enostavna in se največkrat izvede v enem dnevu, ob obsežnejši vgradnji pa vgradnja traja dva do tri dni.

Kakšne so razlike med lokalnimi rekuperatorji?

Obstajata dva tipa lokalnih rekuperatorjev, in sicer lokalni rekuperator, pri katerem se rekuperacija zraka izvede v sami cevi, tako imenovani cevni rekuperatorji, Drug lokalni rekuperator pri katerih se rekuperacija zraka izvede v enoti lokalnega rekuperatorja nameščeni v notranjosti prostora, tako imenovani nadometni rekuperatorji. Razlike med njimi si lahko preberete spodaj.

Lokalni rekuperator - Nadometni rekuperatorji

Po principu delovanja se lokalni rekuperator lahko primerja z centralnimi rekuperatorji, saj ima dvosmerno delovanje. To pomeni, da lokalni rekuperator hkrati dovaja svež zunanji zrak in odvaja postan in vlažen zrak. V notranjosti ima lokalni rekuperator toplotni izmenjevalec, katerega funkcija je, da se temperatura notranjega izstopnega zraka prenese na zunanji vstopni zrak. Lokalni rekuperator je ponavadi precej zmogljivejši od cevnih rekuperatorjev. Najbolj značilna in cenovno prijazna v tem segmentu sta izdelka svetovno priznanega podjetja Mitsubishi Electric. To sta lokalni rekuperator Lossnay VL-50SR2-E in lokalni rekuperator Lossnay VL-100.

Lokalni rekuperator Mitsubishi Electric Lossnay VL-50SR2-E je primeren za montažo, tako v spalne in bivalne prostore, kleti in druge prostore, saj se ponaša z glasnostjo 15 dB ob pretoku zraka 16 m3/h. Večji in bolj zmogljiv lokalni rekuperator VL-100 je bolj primeren za bivalne prostore, v katerih ne spimo, saj je njegova glasnost 27 dB ob njegovem najnižjem pretoku zraka 61 m3/h.

Kateri lokalni rekuperator izbrati?

V kolikor živite v hrupnem in vetrovnem okolju, sta za vas bolj primerna nadometna lokalna rekuperatorja npr. Mitsubishi Electric Lossnay VL-50SR2-E ali Mitsubishi Electric Lossnay VL-100EU5-E, saj ta dva modela, bistveno bolje zadušita prehod zvoka iz zunanjosti navznoter in obratno. Manj sta občutljiva na vdor hladnega zraka pozimi ob močnejšem vetru. Prav tako jih za enako učinkovitost potrebujemo manj v primerjavi z cevnimi rekuperatorji, saj imata lokalni rekuperator Lossnay VL-50SR2-E in lokalni rekuperator Lossnay VL-100EU5-E precej večjo zmogljivost prezračevanja predvsem zaradi dvosmernega delovanja. To pomeni, da hkrati vpihujeta svež zrak in izpihujeta postan in vlažen notranji zrak, pri čemer imata konstanten izkoristek.

Lokalni rekuperator Mitsubishi Electric Lossnay VL-50SR2-E

Lokalni rekuperator Mitsubishi Electric Lossnay VL-50SR2-E je manjši model v seriji lokalnih rekuperatorjev. Primeren je tudi za spalne prostore, saj njegova glasnost ob pretoku 16m3/h znaša le 15dB. Pri pretoku zraka 52 m3/h znaša njegova glasnost 37 dB, kar je že precej intenzivno prezračevanje. Ta lokalni rekuperator se pravlja preko daljinskega upravljalnika. Za prenos toplote služi izmenjevalec toplote, kot ga premorejo centralni rekuperatorji in pralen filter G3. Kot opcija je na voljo tudi filter F7, ki zadrži cvetni prah in delce PM-10. Gre za preprost lokalni rekuperator z dolgo življenjsko dobo ob minimalnem vzdrževanju, katerega lahko lastnik opravi sam brez orodja in posebnega znanja. Filter lokalnega rekuperatorja se posesa in umije. Posesa se tudi izmenjevalec toplote.

Lokalni rekuperator Mitsubishi Electric Lossnay VL-100EU5-E

lokalno-prezracevanje-mitsubishi3

Lokalni rekuperator Mitsubishi Electric Lossnay VL-100 EU5-E je zmogljivejši model v seriji lokalnih rekuperatorjev. Zaradi nekoliko večje glasnosti in zmogljivosti je primeren za bivalne in poslovne prostore. Njegova glasnost pri pretoku 60m3/h je 25 dB in pri največjem pretoku 105m3/h 37 dB. Upravlja se preko zunanjega stikala. Tudi za ta model velja omeniti dolgo življenjsko dobo in preprosto vzdrževanje s sesanjem in pranjem filtra ter sesanjem toplotnega izmenjevalca. Tudi ta lokalni rekuperator ima opcijo filtra F7.

Lokalno prezračevanje - Cevni rekuperatorji

Lokalna-rekuperacija

Lokalni rekuperator te vrste ima vgrajeno v svoji cevi keramično satovje, ki služi za prenos toplote oziroma rekuperacijo. Njegovo osnovno delovanje je takšno, da 70 sekund izpihuje topel, postan in vlažen zrak navzven in s tem ogreje keramično satovje, nato se smer ventilatorja obrne in 70 sekund vpihuje zunanji, svež zrak v prostor. Ta cikel se nato ponavlja ves čas delovanja. Nekateri, bolj optimizirani lokalni rekuperatorji imajo senzorje, ki te časovne intervale nekoliko prilagodi glede na razmere v ozračju. Zaradi specifičnega načina delovanja je ta lokalni rekuperator bolj primeren za manjše prostore, ki ne potrebujejo velike količine svežega zraka.

Lokalni rekuperator - Ali je primeren za kopalnico?

Lokalni rekuperator se ponavadi ne vgrajuje v kopalnico. V kopalnico se vgradi estetski varčen ventilator s senzorjem vlage in avtomatiko za regulacijo pretoka zraka. Funkcija ventilatorja je, da sproti počasi odvaja vlago in vonjave iz kopalnice, saj je kopalnic eden večjih “onesnaževalcev” zraka.

KONTAKTNI OBRAZEC

  Mnenja strank

  Imeli smo precej težav s povišano vlago zaradi starejše hiše. Z vgradnjo prezračevanja smo to težavo odpravili v celoti. Hvala podjetju FERALL za svetovanje, nabavo in montažo.
  rekuperacija
  Peter K.
  stranka iz Ormoža ⭐⭐⭐⭐⭐
  Bili smo že tako obupani, da nismo več vedeli kaj storiti. Najprej smo dvomili, da bo rekuperacija pomagala, a se je izkazalo, da je to bila ena boljših investicij v našem domu.
  rekuperacija
  Maja P.
  stranka iz Ljubljane ⭐⭐⭐⭐⭐
  Naše polkletno stanovanje je nujno potrebovalo prezračevanje z rekuperacijo. Izbrali smo podjetje FERALL, ki nam je poskrbelo za vgradnjo. Mi smo več kot zadovoljni.
  rekuperacija
  Maja S.
  stranka iz Celja ⭐⭐⭐⭐⭐